Din; bir yaratıcının varlığına inanmak ve inancın gerektirdiği şekilde yaşamaktır. Geçmişten günümüze İslamiyet, Hristiyanlık, Yahudilik gibi bir çok semavi din inancı olduğunu biliyoruz. Bu dinler, insanların dini hükümleri farklı yorumlamaları sebebiyle değişime uğrayıp kendi aralarında da mezheplere ayrılarak değişik inanç kalıplarının ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Farklılıklar içerisinde yaşanan bu dinlerin tek ortak noktası, tek bir yaratıcının varlığı ve inancıdır. Toplumumuzun inancına göre Yaradanın gönderdiği en son din İslam dır.
Dini inançlar ve hükümler toplumların örf ve adet kurallarının ortaya çıkmasındaki ana unsurdur. İslam dinini benimsemiş Müslüman bir toplum olarak örf, adet ve geleneklerimizin şekillenmesinde İslamın hükümleri esas alınmıştır. Bireylerin doğup büyüdükleri toplum içerisinde dini inançlara, doğru eğilimler gösterebilmesi açısından Eğitimde dinin önemi çok büyüktür.
Eğitimde Dinin Önemi
Ülkemizde dini eğitim ilk olarak aile içerisinde, okul öncesi camilerde, kuran kurslarında verilmeye başlanır. Okul dönemlerinde ise çocuklara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi adı altında eğitimler verilmeye devam eder. Dini eğitimler de bireylere İslamın hükümleri, insani ahlak kurallarının ne olduğu ve bu kurallara uyulmasının toplum huzurunun sağlanması açısından ne kadar önemli olduğu belirtilir.
Dini kavramların doğru bir şekilde anlaşılması ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarılması için İslam dini Müslümanlara dinlerini öğrenmeyi ve öğretmeyi şart kılar. Dini eğitim, inanç kalıplarında ortaya çıkacak sorulara cevap vererek insanların yanlış inançlara karşı doğabilecek eğilimlerine engel olur.
Ülkemiz Müslüman bir toplum olmasına rağmen imam hatip okulları dışında ki diğer eğitim kurumlarında gençlerimize iyi bir din eğitimi sağlayabilecek ders saati süresi ne yazık ki yeterli gelmemektedir. Oysa ki din eğitimi inançlı iyi insanlar yetişebilmesi ve toplumsal düzenin sağlanabilmesi açısından en temel ihtiyaçtır. Bu sebeple ailede başlayan din eğitimi okullarda da uygun ders saatleri belirlenerek etkin bir şekilde verilmelidir.
Din eğitiminin öneminden daha mühimi eğitimi verecek olan eğitmenlerdir. İslam dininin kavramlarını iyi anlayıp yorumlayabilen eğitmenlerden alınacak eğitimler, dinimizin doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Farklı inançtaki insanlar ile iletişiminin kolay olduğu bu dönemde İslam dinini saptırmadan gençlerimize öğretmek ve yaşatmak eğitmenler açısından oldukça önemli bir görevdir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: İslam Dinin İbadetleri
İslam’ın ve İmanın Şartları Hakkında Kısa Bilgiler
Peygamber ve Güven Toplumu
Namaz
Komşuluk
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?