Hadis, İslam dinine göre Hz. Muhammed’in söylediği sözleri ifade etmektedir. Sünnet ise yine bu çerçevede Hz. Muhammed’in sözleri, fiilleri ve uygulamalarını ifade eder. Çoğunlukla hadis ve sünnet eş anlamlı gibi kullanılmaktadır. Bu son derece normaldir. Birbiriyle anlamsal olarak çok benzer bu iki kelimede sünnet; fiilleri, uygulamaları ve hadiste olduğu gibi sözleri de içerdiği için daha geniş kapsamlıdır. Hadisleri de içermektedir. Hadis ve sünnet nedir? sorusunun cevabını aldığımıza göre bunları ayrı ayrı inceleyelim.
Hadis Nedir?
İslami terimlerde hadis; Kur’an-ı Kerim dışında Hz. Muhammed’in söylediği sözler, yazdığı mektuplar, yaşamış olduğu durumlar neticesinde yaptığı açıklamalar ve sureleri yorumlarken söylediği sözler bütünüdür. Bilinen en tekili hadis veda hutbesidir. Hadisler, Kur’an-ı Kerim’den sonra İslamiyet’in yayılmasında en etkili faktör olmuştur. Ayetler indirilirken aynı zamanda hadislerde bu süre zarfında yazılmış, Hz. Muhammed’in vefatının ardından toparlanmıştır. Farklı mezheplerin hadisleri anlayış tarzı farlılıklar göstermiştir. Bu konuda hadis ve sünnet nedir? araştırmasında dikkatli olunmalı ve doğru kaynaklar esas alınıp, araştırılarak okunmalıdır.
Sünnet Nedir?
Sünnet Arapça’da izlenilen yol, davranış ve alışkanlık anlamına gelmektedir. İslami terim olarak Kur’an-ı Kerim dışında Hz. Muhammed’in sözlerini ve davranışlarını kapsayan bir bütündür. Sünnet genel olarak hadislerin uygulamaya geçiş biçimleri olarak açıklanabilir. İslam inancında Kur’an-ı Kerim’den sonra bağlayıcılık özelliği taşır. Hadis ve sünnet nedir? arayışında sünnet, geniş bir yelpazeyi kapsadığı için araştırılması ve öğrenilmesi zaman alabilir. Unutulmamalıdır ki hadisleri okumak kadar sünnetleri de hayata geçirmek bir o kadar önemlidir. Verilen öğütler ve yapılan davranışlar doğru ve mantıklı bir şekilde değerlendirilmelidir. Sünnetlerle ilgili Harş suresinde “Peygamber size ne verirse onu alın, neyi yasaklarsa ondan da kaçının!”, Ahzap suresinde “Allah’a ve kıyamet gününe kavuşacağını uman sizler için Allah’ın Resulünde güzel bir örnek vardır” ve Nisa suresinde “Kim peygambere itaat ederse, Allah’a itaat etmiş olur” şeklinde, Kur’an-ı Kerim’de önemi anlatılmış ve vurgulanmıştır.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dinde Zorlama Yoktur Hakkında
İslam’daki Mezhep Anlayışları ve Gelenekleri
İslamiyette Dört Büyük Hak Mezhep
Gelin Gönüller Yapalım
İslamiyetten Önce Hangi Dinler Vardı ?
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?