Helal Haram Nedir?
Din Kültürü

Helal Haram Nedir?

İslam dini her yönüyle bir intizam ve ölçü dinidir. Hayatın her safhasında uygulanacak bir çok kendi içinde kural barındıran yüce bir dindir. Helal haram nedir? Ölçüsü neye göre belirlenir? bunlar hakkında kısa bilgi vermekte fayda olacaktır.

Helal Nedir?

Yüce yaratıcı tarafından yapılmasına ve uygulanmasına müsade edilmiş bütün davranış biçimleri helal olarak geçer. Helalde bir güzellik, hoşluk ve fayda vardır. O kadar geniş bir alanı kapsar ki her konuda bir ölçüye göre kurallar silsilesi dinde Yüce Yaratıcı tarafından belirlenmiştir. Yiyeceğimiz gıdadan, giyeceğimiz kıyafetlere; eşlerimizle olan münasebetten, insanlarla olan hal ve hareketlerimize değin her konuda bir ölçü konulmuştur. Ve bunların güzel, bizim için faydalı olanlarına helal kavramı kullanılmaktadır.

Dinin gayesi, insanın her türlü zarardan korunması ve sirat-i müstakim üzerine olmasıdır. Bu sebepten ötürü yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’de açık ayetlerle belli olan yapılması hoş karşılanan ve izin verilen davranışların tümüne helal denir. Gerçek bir mümin de helal dairesi içinde hareket eder ve ona göre yaşayışını tanzim eder. Bunu Kur’an-ı Kerim’de geçen bir ayetten alıntı yaparak pekiştirelim. Yüce Yaradan kitabında diyor ki; “Kendileri için neyin helal kılındığını sana sorarlar, de ki: Bütün iyi ve temiz şeyler size helal kılındı.” (Maida Suresi:4) Bu ayette de apaçık belirtilen bütün iyi ve insana faydalı olan şeyler bize helal kılınmıştır.

 

Helal Haram Nedir?

Haram Nedir?

Haram Cenab-ı Hakk’ın mutlak olarak yasakladığı şeylerdir. Haramın özelliği Helalin tam zıttı olmasıdır. Bu dünyada her şey zıttı ile kaimdir. Haramın özelliği çirkin ve faydasız, zararlı ve necis olmasıdır. Zira Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur; “Haram Allah’ın Kur’an’da yasak ettiği şeylerdir. Allah bir çok haramlar koymuştur. Sakın onları çiğnemeyin, koyduğu sınırı aşmayın” Burada da belirtilen Allah’ın kesin olarak yasakladığı bütün şeyler haram olarak geçmektedir.

Sizlere Helal Haram Nedir? konusunda bilgi verdik. Sizde artık helali, haramı öğrendiniz. Ona göre ayırt edebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kuran-ı Kerimin İndirilmesi

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir