Dualar, İslam Dini

İftar Duası Nasıl Yapılır?

Ramazan ayında bulunduğumuz bugünlerde iftar vaktinde ya da sahur vaktinde hangi duayı yapacağımızı bilmeyebiliriz. Bundan ötürü biz bugün sizlere İftar Duası Nasıl Yapılır? sorusunun cevabını vermek istiyoruz.

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz, iftar edeceği zaman özel yiyecekler aramaz, yemek ayrımı yapmaz, sofrada ne bulursa onunla iftar ederdi. Bizlerde bugün onun izinden gitmek için çaba göstermeli ve onun sünnetlerine uyum sağlamak için kendimizden bir nebze de olsa fedakarlık etmemiz gerekmektedir. Bundan ötürü Ramazan boyunca aşırıya ve lükse kaçmadan davranmalıyız.

Peygamber Efendimiz İftarını Nasıl Açardı? 

Hz. Peygamber’in -sallallahu aleyhi ve sellem- iftar sofrası, lüks ve israftan uzak, son derece sade idi. Medine’de Efendimizin yanında büyüyen Enes b. Mâlik -radıyallahu anh- Resûlullah’ın -sallallahu aleyhi ve sellem- iftarını şöyle anlatmıştır: “Resûlullah akşam namazını kılmadan önce birkaç taze hurma ile eğer yoksa kuru hurma ile iftar ederdi, o da yoksa birkaç yudum suyla orucunu açardı.”

İbni Ömer -radıyallahu anh- Hz. Peygamber’in -sallallahu aleyhi ve sellem- iftar ettikten sonra şöyle dediğini haber vermektedir: Susuzluk gitti, damarlar serinledi ve inşallah sevap da gerçekleşti.” Yine aynı yerde Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimizin iftar ettiği zaman “Allahım! Sadece senin rızan için oruç tuttum ve senin verdiğin rızıkla orucumu açtım” dediği nakledilmektedir. (Bknz. Ebû Dâvud, Savm, 22)

İftar Duası 

  • İftar duası Arapça

iftar_duasi

  • İftar duası Türkçe Okunuşu

“Allahumme leke sumtu ve bike amentu ve aleyke tevekkeltu veala rizkuke eftertu.”

  • İftar duası Anlamı

“Allah’ım Senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açıyorum.” (Ebû Dâvud, Savm, 22)

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir