Olması gereken evlilik, kadın ve erkeğin haklarının eşit olarak korunduğu Türk medeni kanuna uygun olarak yapılan resmi nikahlı evliliktir. Ancak toplumun yüzde doksan beşinin Müslüman olduğu bir ülkemizde resmi nikah yapıldıktan sonra eşlerin Allah katında da karı koca sayılabilmesi için dini nikah yapmaları gerekir. İslami kurallara göre kadın ve erkeğin karşılıklı olarak sorumlulukları ve yerine getirmeleri gereken kaideler bulunmaktadır. Peki, İslam ahlakına göre evlilikte kadın ve erkeğin hakları nelerdir?
Mutlu, huzurlu bir yaşam sürmek insan neslinin çoğalması için kadın ve erkeği yaratmıştır. İslamiyetin Hz. Muhammed aracılığıyla insanlığa tebliğ edilmesinden sonrada erkek ve kadının birleşmesi dini nikah olması kuralına bağlanmıştır. Yani Müslüman olan kadın ve erkek için cinsel birliktelik ve aynı evde yaşayabilmeleri için dini kurallara göre evlilik gerçekleştirmeleri hükmü vardır.
Şöyle ki peygamber efendimiz gençlerin kendileri için helal olmayan kadınlara meyillerinin kaymaması için evliliğe teşvik ettiği birçok hadiste bildirilmiştir. Aile birliği kurmak harama uçkur çözmeyi önleyen en önemli silahtır. Hatta peygamberimiz evlenemeyen kişilerin sık sık oruç tutmasını tavsiye etmiştir. Çünkü oruç tutmak nefise yenilmemenin en önemli sebebidir.
Evlilikte eşlerin birbirlerine karşı sorumlulukları
En önemli sorumluluk ev dışı bir mecliste karı kocanın birbirleriyle alakalı olarak rencide edici konuşmalar yapmaması gerektiğidir. Dayak cennetten çıkmadır, diye bir atasözü olmasına rağmen erkeğin kadına şiddet uygulaması ne insan vicdanına sığar nede İslam ahlakına sığar. Tam tersi Allah’ın rızasını kazanmak için erkeğin kadın üzerindeki sorumluluğu, onu her daim hoş tutmaktan geçer. Ola ki erkek kadının bir takım davranışlarından rahatsızlık duyarsa yapması gereken tek şey tatlı bir dille rahatsızlık duyduğu konuyu anlatmasıdır.
Allah peygamber efendimiz dışında kimseyi kusursuz yaratmamıştır. Bu nedenle mükemmel insan olamayacağını kabul edip erkeğin ve kadının birbirlerini kusurlu yönleriyle kabul etmeleri gerekir. Hırsızlık, ihanet gibi yüz kızartıcı ve kabul edilemeyecek hatalar dışında eşler birbirlerine anlayışlı olmalıdır. Evine karşı tüm sorumluluklarını yerine getiren şiddet, kumar, alkol gibi kötü alışkanlıkları olmayan eşlerin en ufak bir tartışmada evi terk etmesi doğru değildir.
Evlilik hayatında erkeklerin takındıkları en yanlış tavır, eşinin ailesini ziyarete gitmesine müsaade etmemeleridir. Oysaki evlilikte kadının hakları arasında, dilediği zaman anne babasını görme hakkı vardır.
İslam’a göre evlilik gerçekleştikten sonra ilk bir yıl içinde hiçbir şekilde cinsel birleşme yaşamayan karı kocanın boşanma hakkı vardır. Yine İslamiyet kadına istemediği takdirde eşinin ailesiyle yaşamama hakkı tanımıştır. Erkek böyle bir talebi olan kadına ayrı bir ev açmak zorundadır.
Evlilikte erkeğin hakları
Kadın eşinin haberi olmadan eve eşinin tanımadığı kişileri davet etmemelidir. Evine giren çıkan insanların kim olduğunu bilmek erkeğin en doğal hakkıdır. Aynı şey kadın içinde geçerlidir.
Ramazan orucu dışında kadının tutacağı oruçlardan erkeğin haberi olmalıdır. Her iki tarafta cinsel anlamda birbirlerine karşı baskıcı ve incitici davranmamalıdır.
Herhangi bir nedenden dolayı boşanma kararı alındıysa erkek kadını evden kovmamalıdır. Her ne sebep olursa olsun evden giden kişi erkek olmalıdır. İslam kadının mağdur edilmesini kabul etmez. İslam hukuku evlilikte erkeğin haklarını ve kadının haklarını korumaktadır.
İslam’daki Mezhep Anlayışları ve Gelenekleri
İslamiyette Dört Büyük Hak Mezhep
Helal Kazanç
Nebi Ne Demektir?
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?