Cami Allah’ın rızasının kazanıldığı, birlik ve beraberliğin güçlendiği, huzurun hakim olduğu bir ibadethanedir. Hz. Muhammed: “Bir kimse yüce Allah’ın rızasını gözeterek bir mescit inşa ederse,Allah da ona cennette bir köşk inşa eder.” buyurmuştur. Allah’a en hoş görünen mekanın cami olduğunu belirten Peygamberimiz, camilere giderken temiz olunmasını, güzel giysiler giyilmesini ve cami içinde kötü davranışlarda bulunulmamasını öğütlemiştir. İslam dininde caminin önemi bir çok hadise de konu olmuştur.
İslam Dininde Caminin Önemi Nedir?
Camiler toplumsal dayanışmayı sağlayan ortamlardır. Camiye giden insanlar yan yana saf tutarak, omuz omuza, diz dize beraber ibadet ederler. Bir arada bulunmanın huzuruyla tüm kainat için iyiyi, güzeli, doğruyu isterler. Camiler, toplumun temel taşı olup ilim mektebi, Kur’an medresesi sayılır. Ezanların okunduğu minareler, namazların kılındığı camiler bir ülkenin İslam vatanı olduğunu haykırır. Camiler Allah’ın evi, oraya giden insanlarda misafirleridir. Cennet bahçelerinden bir bahçe olan camide kul huşu içinde ne isterse Allah ona onu verir, geri çevirmez.
Caminin Toplumdaki Yeri
İslam dininde caminin önemi sadece ibadethane olması değildir. Cami İslam’ın temelinde toplumsal birliği, beraberliği, dayanışmayı sağlayan bir kurumdur. Hiçbir zaman camilerde anlaşmazlıklar, düşmanlıklar körüklenmemiştir. Beş vakit namaz, cuma namazı, bayram namazı, teravih namazı vb. anlarda camiye giden binlerce insanın tek amacı ve içinde aynı duygular vardır. Camilerde toplumsal açıdan huzurun sağlanması için insanlar iyiye, güzele teşvik edilir. Harama bulaşmamanın, iffeti korumanın, güzel ahlakın ve kardeşliğin önemi vurgulanır. Dini ve milli şuurun, bayrak ve millet sevgisinin oluşması amaçlanır.
Cami ve Çocuk
İslam dininde caminin önemi anlatılmaya çocukluktan başlar. Allah’a inanan aileler çocuklarını camiye götürür, camide dini eğitim almalarını, İslam’ı sevmelerini, Allah’a yakın olmalarını sağlamaya çalışırlar. Nitekim çocuklukta camiye giden insanlarda sevgi, saygı ve kardeşlik duyguları daha iyi gelişir. Çocuklarımızı camiye gitmeye teşvik etmeli, namaz bilinci kazanmalarını sağlamalıyız. Çocuk yaşlarda camiye giden insanlar İslam’ı daha kolay tanır ve sever. Dini bilgilerle çocuk korkutulmamalıdır, camide onların anlayabileceği düzeyde cennet-cehennem, günah-sevap kavramları anlatılır. Çocuk İslami bilincini camide kazanır.
İslamiyette Dört Büyük Hak Mezhep
Mezhep Farklılıklarından Doğan Dini Çatışmalar
Hac ve Umre
Dünyada En Yaygın Dinler
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?