İslam dini Arap yarımadasında indirilmiş son dindir. Hükümlerinin kıyamete kadar süreceğini hadislerde açıkça bildirilmiştir. Bu yüzden her Müslümanın İslam dini hakkında bilgiler edinerek kulluk vazifesini yerine getirmesi beklenir. İslam’ın ve imanın şartları hakkında kısa bilgiler vermek gerekirse alt başlıklar halinde şu şekilde incelenebilir.
İslam’ın ve İmanın Şartları Hakkında Kısa Bilgiler
İslam’ın Şartı
İslam’ın şartı Kuran ve sünnet ışığında oluşturulmuş, ulemanın çalışmaları ile inanlara ulaştırılmış esaslardan oluşmaktadır. Her Müslümanın yapması farzdır. Eğer kim bunları yapmaktan bilerek kaçınırsa imanı tehlikeye girer. Maddeler halinde açıklama gerekirse şu şekilde açıklanabilir:
Kelime-i Şahadet: Müslümanın ilk vazifesidir. Hz. Muhammed’in son peygamber olduğuna, Allah’tan başka ilah olmadığına şahitlik ve iman etmektir.
Namaz Kılmak: Miraçta emredilen ve günde beş vakit yapılması farz olan ibadettir. Namaz dinde ki yer başın vücuttaki yeri gibidir hadisiyle namazın önemi açıkça vurgulanmıştır.
Oruç Tutmak: Ramazan ayında yapılması zorunlu ibadettir. İmsak ve iftar vakitleri arasında nefsin her türlü istekleri ile mücadele edilmektedir.
Zekât Vermek: Mal ile yapılan ibadet türüdür. Toplumsal kaynaşmayı arttırmak, ihtiyaç sahiplerinin ihtiyaçlarının giderilmesi için yapılan bağışlardır. Zekât ibadeti yerine getirilirken riyaya düşmekten kaçınılmalıdır. Riya, Müslümanlar için en gizli ve tehlikeli günahlar arasında sayılmaktadır.
Hac Görevi: Hac vazifesi, içinde birçok görevi barındıran vazifelerdendir. Bu konuda daha fazla bilgi için İslam fıkhından faydalanılabilir.
İmanın Şartı
İmanın şartı ya da imanın esasları Kuran ve sünnet ışığında oluşturulmuş, hiçbir görüş ve fikir belirtilmesine imkân vermeyen esaslar olarak değerlendirilmektedir. İman kelime anlamı olarak inanmak anlamına gelmektedir. Bu durumda iman etmiş bir kişi şu rükûları bilmek zorundadır:
- Allah’a iman
- Peygamberle iman
- Meleklere iman
- Kitaplara iman
- Kaza ve kadre iman
- Kıyamet ve ahiret gününe iman şeklinde sıralanabilir.
İmanın esasları toplamda altı şarttan oluşmaktadır. Ayrı ayrı iman etmek İslam fıkhına aykırıdır. Bu yüzden imanın esasları topluca kabul edilir. Yani ben Allah’a iman ettim fakat kadere inanmıyorum diyen bir kişi iman etmiş sayılmamaktadır. Bu durumda kişi ya tövbe ederek af dilemeli ya da ahiretini hiçe saydığını bilmelidir. İslam dinin temelinde iman etmek bulunmaktadır. Yani iman etmeyen hiç kimse Müslüman olarak kabul edilemez. İman esaslarını ise her Müslüman öğrenmeli ve günlük hayatını bu doğrultuda yaşamalıdır.
İslam’daki Mezhep Anlayışları ve Gelenekleri
İslamiyette Dört Büyük Hak Mezhep
Gelin Gönüller Yapalım
Helal Kazanç
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?