İslamiyette Cuma namazının önemi birçok âlimin üzerinde dikkatle durduğu konular arasındadır. Toplu olarak eda edilen Cuma namazı, vakit namazları gibi görülmemektedir. Kaynaşmanın, yardımlaşmanın, sevginin arttığı bu günde cemaat ile birlik olmak esastır. Müslümanların birleştiği, birlik ve beraberlik olmanın gerekliliği bu günde daha iyi anlaşılmaktadır
Cuma günün önemi Müslümanlar için büyüktür. Bu günde inanlar davranışlarına daha fazla dikkat ederek Cuma’nın ehemmiyetine dikkat çekerler. Bu günde yapılan iyi ameller için iki kat sevap vardır. Ameller temiz bir niyetle yapıldığı zaman mükâfat vardır. Bunu da ameller niyetlere göredir hadisiyle hatırlatmakta fayda vardır.
Cuma günü inanlar için bayramdır mutluluk kaynağıdır. Cuma günü günler içerisinde en hayırlı olan gündür. Müslümanlar olarak bu günün hayrından faydalanmak, günahlardan arınmak ve duaların cevap bulması temennisi ile içtenlik ile geçirmek her Müslümanın görevidir.
Cuma Namazı Nedir?
Diğer günlerde kılınan öğle namazı yerine Cuma günü öğle vaktinde Cuma namazı kılınmaktadır. Cuma Namazı toplamda on altı rekâttan oluşmaktadır. Başlangıçta ilk dört rekât sünnet kılınır ve Hutbe okunmaya başlar. Hutbe Cuma namazı için farzdır. İslamiyette Cuma namazının önemi hutbe ile ortaya çıkmaktadır. İmamın minberde cemaate seslenmesidir. Güncel konular üzerinde cemaate uyarı ve tavsiyelerde bulunur. Günümüz fitnelerine karşı Müslümanlar için dua edilir. Sosyal dayanışmanın gerekliliği vurgusu sürekli tekrarlanarak, komşuluk haklarına riayet edilmesinin gerekliliği hatırlanır. Eğer hutbe okunamayacak ise Cuma namazı kılınmaz. Görüldüğü üzere Cuma namazı için hutbe çok büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Hutbenin okunmasıyla iki rekât farz namazı kılınır. Ve Cuma namazı için farzlar tamamlanmış olur. Kalan on rekât İslam ulemasının ortak görüşü olarak sünnet hükmündedir. Fakat bu günde yapılacak ibadetlerin mükâfatı büyük olduğundan, zaruri bir durum yoksa namazın tamamını eda etmek gerekir.
Cuma Namazına Nasıl Hazırlanılmalı
İslamiyette Cuma namazının önemi büyük olduğu için Müslümanın üzerine düşen vazife; layığıyla bugünü eda etmek olacaktır. O yüzden Cuma namazına gitmeden önce temiz giysiler giymek, güzel koku sürünmek, misvak ( diş fırçalamak) sünnettir. Cemaat içinde insanları rahatsız edici hal ve hareketlerden kaçınmak her müminin vazifesidir.
İslam’daki Mezhep Anlayışları ve Gelenekleri
İslamiyette Dört Büyük Hak Mezhep
İslamiyette Mezhepler
İslam’ın ve İmanın Şartları Hakkında Kısa Bilgiler
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?