İslam Dini, Özel Günler

İslamiyette Ramazan ve Kurban Bayramının Toplumsal Açıdan Önemi

Dinimizin önemli bir gerekliliği olan dini bayramlar, İslam aleminin sevgi ve saygı ile bütünleştiği en özel anlardır. İslamiyette ramazan ve kurban bayramının toplumsal açıdan önemi yadsınamaz bir durumdur. Kişiler özellikle dini bayramlarda birbirleri ile olan ilişkilerini arttırmak ve mutlu zaman geçirmek isterler. Bir toplum içinde birlikte yaşayan insanların özel günler ve bayramlar sayesinde bütünleşmesi toplumsal açıdan büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle bayram zamanlarında küslerin barışması, dargınlıkların bitmesi ve akraba ziyaretleri ile güzel ilişkiler kurmak dinimizin gerekleri arasındadır.

İslamiyette Ramazan Bayramının Toplumsal Açıdan Önemi

Ramazan ayı manevi duyguların ve insanlık duygularının en yoğun olduğu zamanlardır. Müslüman toplumlar ve bireyler, İslam dini doğrultusunda Ramazan ayı boyunca, kendilerine farz kılınan oruçlarını tutarlar. Ramazan ayı boyunca yapılan oruç tutmak, zekat ve fitre vermek gibi ibadetler kişiler arasındaki yardımlaşmayı ve dayanışmayı büyük ölçüde arttırmaktadır. Özellikle bu dönemde dini duyguların kuvvetlenmesi ile insanlar bencillik yapmaktan vazgeçerler, birbirlerini kırmak istemezler, sabrı öğrenirler ve en önemlisi yardıma muhtaç insanları koyup, onlara yardımcı olmak adına ellerinden gelen her şeyi yapmaya çalışırlar. İslamiyette ramazan ve kurban bayramının toplumsal açıdan önemi bu nedenle çok farklı bir yerde tutulmaktadır. Ramazan ayı boyunca toplu yapılan iftar yemekleri, teravi namazları ve ayın sonunda kutlanan Ramazan bayramı kişileri birbirine yakınlaştıran,kardeşlik duygularını kuvvetlendiren, temelinde sevgi ve saygı barındıran en önemli günlerdir.

İslamiyette Kurban Bayramının Toplumsal Açıdan Önemi

Kurban kesmek kişiler ve toplum açısından, birçok faydası olan mali bir ibadettir. Kişiler kurban keserek, Allah’ın emrini yerine getirdiklerini ve kulluk bilincini koruduklarını her sene yenilemiş olurlar. Müslümanlar her kurban kestiklerinde Hz. İbrahim ve İsmail’in Cenabı Hakkın kuşkusuz itaat konusunda verdikleri başarılı imtihanın hatırasını tazelemiş olurlar. Kurban, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma ruhunu canlandıran bir ibadettir. Özellikle maddi gücü olmayan ya da yetersiz olan kişilere yapılan yardımlar sayesinde, zenginler malından vererek cimrilik hastalığından uzaklaşır, fakirler ise yardım yapan kişiler sayesinde Allah’a şükür etmiş olur. Bu nedenle İslamiyette ramazan ve kurban bayramının toplumsal açıdan önemi unutulmaması gereken bir değere sahiptir.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir