İslamiyette Üç Aylar
Din Kültürü

İslamiyette Üç Aylar

Her sene İslam aleminde bir manevi havanın oluşmasına neden olan islamiyette üç aylar  İslam dinin en önemli ayları arasında sayılmaktadır.Yaklaşık bin dört yüz yıl evvel yer yüzüne inmiş “oku” ayeti ile başlayan İslamiyet Hz. Peygamberin öğretileri ile bu günlere değin artarak gelmiştir. İşte bahsi geçen bu aylar haram ayı olarak nitelendirilir ve bu aylarda kan dökmek, savaşmak yasaklanmıştır.

İslamiyette Üç Aylar Önemi

İslamiyette üç aylar maneviyatın zirveye ulaştığı, herkesin bir ibadet yarışına girdiği aylardır. Yaşayış tarzlarını gözden geçirdikleri ay olması sebebi ile mühimdir. Bu ayların ödül mahiyeti olarak da on bir ayın sultanı da denilen Ramazan ayı bütün bir yılın sanki mükafatı niteliğinde olmuştur. İslamiyette üç aylar faziletleri Hz. Peygamberden rivayetlerle sınırlı kalmayıp dini kültürde de kutsal sayılıp ona göre ibadet edilen, Regaib, Miraç, Berat, Kadir gibi gecelerin bu aylarda yer alıyor olması üç ayları daha bir anlam kazanmakta ve maneviyatı daha da bir arttırmaktadır. Bu aylarda yine ibadet, dua , zikirlerle daha fazla meşgul olunup dini hassasiyetin daha fazla yaşanmasına zemin hazırlamıştır.

İslamiyette Üç Aylar

Üç Aylarda İbadetler Hakkında

İslamiyette üç aylar yerine getirilmesi gelenek haline getirilmiş ibadetlerden biri oruçtur.  Recep ve Şaban aylarının oruçlu geçirilerek Ramazan ayı ile birleştirilmesine üç aylar orucu denir ve fazileti de bir o kadar artmış olur. Bu aylarda bilhassa Allah’a kendimizi daha yakın hissettiğimiz, bol bol dua ettiğimiz ve ibadetle meşgul olduğumuz aylardır. Bu aylarda yaptığımız işten tutunda hal ve hareketlerimize kadar bir gözden geçirip kendimizi sorgulamaya başladığımız aylardır. Üç aylarda oruç ayı olarak geçen Ramazan ayı bütün bir İslam aleminin yemeden, içmeden kesilip yaratıcıya sığındığı ve akşam ezanı ile hep birlikte iftarın yapıldığı aydır. Bu ayda gözle görülmeyen fakat manevi varlığını hissettiğimiz bir otoriteye mutlak bağlılığı simgelemesi açısından önem teşkil etmektedir. İslam dini kolaylık dini olduğundan Ramazan ayı içerisinde oruç tutamayacak olanlara ek bir külfet getirmez ve onlar muaf sayılırlar.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir