Kuran-ı Kerimin İndirilmesi
Din Kültürü, İslam Dini

Kuran-ı Kerimin İndirilmesi

Din, insanların inanmayı kabul ettikleri. belirli emir ve yasaklardan oluşan ilahi kanunlar bütünüdür. İslam dininin kitabı Kur’an-ı Kerim’dir. Kur’an-ı Kerim’in indirilmesi hususunda ilk ayet ”Yaratan Rabbinin adıyla oku!” şeklinde beyan edilmiş olup, İslam alemini başlıca, araştırmaya ve öğrenmeye teşvik etmiştir. Kuran-ı Kerimin indirilmesi hakkında Bakara suresi 213. ayetinde ”İnsanlar tek bir ümmet idi, Daha sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı peygamberler gönderdi ve onlarla birlikte, insanların aralarında ayrılığa düştükleri konular hakkında hüküm vermeleri için hak ile kitap indirildi…” şeklinde beyan edilmiştir. Allah’ın emir ve yasaklarını bize peygamberler aracılığı ile aktarmasına olayına vahiy denmektedir. Vahiy, ilk peygamber Hz. Adem ile başlamış ve son peygamber Hz. Muhammed’in vefatı ile sona ermiştir.

Kuran-ı Kerim’in İndirilmesi ve Süreci Hakkında

Kur’an-ı Kerim’de de söz edilen bin aydan daha hayırlı olduğu müjdelenen Kadir Gecesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilişinin başlaması olarak kutlanmaktadır. Bu olay Hz. Muhammed’e, 610 yılı Ramazan ayının 27. gecesinde ilk vahiy gelmesi ile başlamıştır. Vahyin ilk indiği yer ise Mekke’deki Nur Dağı’nda bulunun Hira Mağrası’dır. Daha sonra yavaşça inmeye devam etmiştir.

Kuran-ı Kerimin İndirilmesi, Mekke ve Medine dönemi olarak ikiye ayrılmıştır ve tam 23 yılda tamamlanmıştır. 12 yıl süren ve bu süreçte yaşam, ölüm, ahiret, cennet, cehennem ve Allah’ın bir olduğu, eşi benzeri olmadığı gibi konuların indiği dönem Mekke dönemidir. İslamiyet iyice yayılıp Müslüman egemenliğinin hakim olduğu 11 yıl ise Medine dönemidir. Medine dönemi, ibadet ve sosyal düzenleme kanunlarının indiği dönemdir. Kur’an-ı Kerim’in 23 yılda inmesinin temel sebebi, insanların bu ilahi kanunları birden bire değil, yavaş yavaş okuyarak benimseyerek İslam dinini anlamasıdır.

Hz. Muhammed, Kuran-ı Kerimin İndirilmesi sırasında aşırı ve özenli ve itinalı davranıyordu. Hz. Muhammed hayatta olduğu sürece vahiy inmeye devam ettiği için Kur’an-ı Kerim kitap haline getirilmemişti. Bu konuda ”vahiy katibi” olarak görevlendirilen kişilere hemen yazdırıyor ve korunmasını sağlıyordu. Hz. Muhammed’in vefatından sonra halifelerinden olan Hz. Ebu Bekir, Kur’an’ı bilen kişilerden bir heyet kurarak kitap haline getirilmesini ve günümüze kadar ulaşmasını sağlamıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Namazda okunacak dualar sureler

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir