Din Kültürü, İslam Dini

On Bir Ayın Sultanı: Ramazan Ayı

Ramazan ayı Hicri takvimin dokuzuncu ayına denk gelen bu sebeple kullandığımız miladi takvimde her sene ön gün geriye giden İslam dünyasının en özel ayıdır. Müslümanların kutsal kitabı Kuran-ı Kerim bu ay inmeye başladığı ve İslamın temelini oluşturduğu için de müminler bu ayı “11 ayın sultanı” olarak adlandırırlar. Müslümanlar bu mübarek ayı, oruç tutarak geçirmektedirler. Oruç tutmak bilindiği üzere İslamın beş ana şartından biridir ve zorunludur. Bu ay yapılan diğer ibadetlerin de normal zamanlardan çok daha fazla sevap olduğu düşünülmektedir.

Ramazan Ayı ve Bu Ay Boyuna Yapılabilecek İbadetler

Ay takviminde Ramazan ayı yaz aylarına denk gelmektedir. Bu sebeple Ramazan’ın kelime kök anlamı olan “sıcak olma” nereye dayanıyor anlamış oluyoruz. Ramazan ayı boyunca özellikle duyduğumuz ve içinde olduğumuz kelimeler var elbette. Sahur, iftar, imsak, teravih, oruç bunlardan ilk beşi diyebiliriz. İnsanlar imsak vaktinden önce uykularından uyanıp yemek yerler buna sahur denmektedir, bu vakte de sahur vakti denmektedir haliyle. Ardından sabah namazı kılınır ve tekrar yatılabilir. Bunun ardından müminler tüm gün yemek yemez, su dahi içmezler.

Akşam ezanına kadar nefislerine hakim olurlar ve bu 29-30 gün sürmektedir. Akşam ezanı iftar habercisidir, yani yiyip içerek tüm gün tuttuğumuz orucu açmanın zamanıdır. İftar sofraları İslam alemi açısından önemli ve şölen havasında kurulur. Ramazan pidesi sofralarda olmazsa olmazlardandır. Ardından da teravih namazı kılınır ve ay boyu aralıksız ibadet edilir denebilir. Oruç tutmak konusunda sağlık problemleri olanlar da ramazan ayı sonunda tutamadıkları oruçlar için belirlenen fitre tutarında maddi durumu bozuk kişilere yardımcı olurlar.

Ramazan Ayının Sonu Yine Bayram

Oruç tutarak ve birçok ibadetle geçen ramazan ayının bitimi de ayın kendisi gibi bayramdır. Ramazan Bayramına, Şeker Bayramı da denilmektedir. Çocuklar kapı kapı gezer ve şeker toplarlar. Yüzlerde gülümsemeler eksik olmaz. Herkes sevdiklerini ziyaret eder ve akrabalık bağları pekişir. Güzel ramazan ayı insanları mutlu etmeye ve içlerini ısıtmaya devam eder diyebiliriz. Burada bayram namazından da söz edebiliriz. Bayramın ilk günü, sabah bayram namazı kılınır. Müminler camilere gider, namazlarını kılarlar ve namaz bitiminde de bayramlaşırlar. İslam aleminin iç ısıtan geleneklerinden biri de budur.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir