Din Kültürü, İslam Dini

Oruç Tutmakla Yükümlü Olmanın Şartları

Herkesin bildiği gibi İslamiyet’in Müslümanlara farz kıldığı bazı ibadetler vardır. Bu ibadetlerin hepsini yerine getirmek Müslümanlığı kabul etmiş olan tüm kişilerin görevidir. Oruç tutmak da bu ibadetler arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Oruç, sabah ezanının okunması ile birlikte yemek yemeye ve içmeye akşam ezanın okunmasına kadar ara verilmesidir. Oruç tutan kişi sabah ezanı ile akşam ezanı arasında geçen süre zarfında kesinlikle hiçbir şey yiyip içmez.

Orucun amacı sadece aç kalmak değildir. Nefsin terbiye edilmesi, Allah’a yönelmek, manevi duyguların hissedilmesi, Allah’ın vermiş olduğu nimetlerin değerini anlamak, açlık ve yoksullukla mücadele eden insanların neler hissettiğini anlamaktır.

Kimler oruç tutabilir

İslamiyet’in kurallarını yerine getirmek için bazı kriterlere uygun olmak gerekmektedir. Bu kriterler arasında Müslüman olmak ve akıl sağlığının yerinde olması gelmektedir. Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nelerdir? sorusuna karşılık olarak, müslüman olan ve akıl sağlığı yerinde olan kişiler oruç tutmalıdır. Ancak, akıl sağlığının yerinde olması tek başına yeterli bir kriter değildir.

İbadetleri yerine getirmek için Müslüman olmak, ergenlik çağına girmiş olmak ve akıl sağlığının yerinde olması gibi kriterler yükümlülüktür. Fakat, ibadet etmek için tüm yükümlülükleri taşıyan bir insan bazı durumlarda yükümlülüklerden muaf tutulur. Oruçta ise hastalık halinde, uzun saatler yolculuk yapılması durumunda, oruç tutamayacak kadar elden ayaktan düşen yaşlılar, zihinsel engeli bulunanlar ve ergenlik dönemine girmemiş çocuk yaşta olan kişiler, hamileler ve regl döneminde ki kadınlar muaf tutulur. Ancak yolculuk yaptığı için seferi sayılanlar, hamileler ve regl döneminde oruç tutamayan kadınlar daha sonraki günlerde daha doğrusu oruç tutmalarına mani olan durum geçtikten sonra tutamadıkları bu oruçları kaza etmek yani tutmak zorundadır. Sağlık durumu kesinlikle oruç tutmasına izin vermeyen kişiler ise daha sonra kaza yapamayacakları için bunun yerine oruç tutamadıkları gün sayısı kadar, ihtiyaç sahibi olan bir kişinin bir öğün karnını doyurmalıdır.

Oruç Tutmakla Yükümlü Olmanın Şartları

Ramazan ayında tutulan oruç ya da Ramazan ayında herhangi bir nedenden dolayı tutulamayan oruçların daha sonra tutulurken niyetlenme zamanı vardır. Bu zaman güneşin ufuktan kaybolduğu zaman ile ertesi gün güneşin en tepede olduğu yani öğle vakti zamanı arasıdır. Öyle vaktini geçtikten sonra oruç tutmak için niyet edilmez. Peki, oruç tutarken niyet nasıl edilir? 

Oruç tutmak için sahura kalkmak bile en önemli niyet şeklidir. Beyinde ve kalpte ertesi gün oruç tutacağım diyerek sahura kalkan bir kişi sözlü olarak,” niyet ettim Allah’ım senin rızan için oruç tutmaya” demese bile oruç tutabilir. Fakat, oruç tutmak için sahura kalkmak ve sözlü bir şekilde niyet etmek her zaman için daha faziletlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Kandil Geceleri ve Yapılacak İbadetler

 

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir