Din Kültürü, İslam Dini

Recep Ayı ve Önemi

Girdiğimiz ay itibariyle üç aylar başlamıştır. Recep, Şaban ve Ramazan adı ile bilinen bu mübarek gün ve geceleri en iyi şekilde ihya etmek için neler yapabiliriz sizlere bu konuda bilgiler vermeye çalışacağız. Üç aylar ve önemi başlıklı yazımızda bu mübarek ayların ne anlama geldiği ve islam alemi için neler ifade ettiğinden bahsetmeye çalışacağız:

Üç ayların başlangıcı olarak ilk olarak Recep ayı gelmektedir. Bugün bu güzel aya girmiş bulunmaktayız. İlk olarak üç ayların başlangıcı olan Recep ayının önemi ve Recep ayında yapılması gerekenleri hadisler ışığında paylaşmaya çalışalım. Recep ayında yapılması gerekenler ve bu ayın önemini daha iyi kavramamızı sağlayan bu aya özgü manevi ikramlar şunlardır:

Recep ayı kameri ayların yedincisidir. Bu ay Allah’u Teala’nın ayı olarak bilinir. Bu ayda çok iltica etmek bu açıdan önemlidir.

Recep ayında ilk gün oruç tutmak 3 senelik nafile oruç sevabına denktir. İkinci gün iki senelik, üçüncü günde bir senelik nafile oruç tutmaya eş değerdedir. Üç günden sonraki her gün içinde bir aylık nafile oruç sevabı verilir.

Bu ay Allah’u Teala’ya mahsus bir ay olduğu için bu ayda bol bol ihlası şerife okumak önemlidir. İhlas dışında kelime-i tevhid, istiğfar ve salavat çekmekte son derece önemlidir. Bu ayı önemli kılan da bu ay da iki kandilin bu ayda olmasıdır. ”Regaip Kandili” ve ”Miraç Kandili” bu ayı daha da önemli kılan iki değerli kandillerdir. Recep ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili, yirmiyedinci gecesi ise ”Miraç Kandili” olarak islam aleminde kutlanır.

 

Recep Ayını Nasıl Değerlendirebiliriz?

Recep ayında oruç ve kandiller dışında yapılması gereken faziletli işler de vardır. Recep ayını nasıl değerlendirebiliriz diye soracak olursanız şunları önerebiliriz:

Bu ayın birinci gecesinde tesbih namazı kılınır. Bunun dışında Recep ayına özel olan her on günde bir olan on rekatlık bu aya özel namaz da kılınabilir. Recep ayının başında, ortasında ve sonunda olmak üzere her on günde bir toplam da üç adet olmak üzere 30 rekatlık nafile namaz kılmak çok efdaldir. Bu namazları akşam ya da yatsı namazından sonra kılabilirsiniz. Özellikle cuma, pazartesi ve teheccüd zamanında kılınması daha çok faziletlidir. Bu namaz mümin ile münafığı ayıran bir namaz olarak bilinir. Müminler bu namazı kılarak hidayere ererken, münafıklar bu namazı kılamazlar. Namaz kılarken her rekatta 1 Fatiha, 3 Kafirun suresi ve 3 ihlas okunup 2 rekatta bir selam verilir.

İlk on günlük namazdan sonra 11 defa ” La ilahe illallahü vahdehü la şerikeleh. Lehül-mülkü ve lehü’l hamdü yuhyi ve yümit. Ve hüve hayyün la yemütü biyedihi’l-hayr. Ve hüve ala külli şey’in kadir.” duası okunur.

İkinci on günlük namazın ardından 11 defa ” İlahen vahiden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyumen daimen ebeda duası okunur.

Recep ayının üçüncü on gününde namazın ardından 11 kere ” Allahümme la mania lima atayte, ve la mutiye, lima mena’te, vela raadde lima kadayte, vela mübeddile lima hakemte, vela yenfeu zel ceddi minkel ceddü. Sübhane rabbiyel aliyyil alel vehhab. Sübhane rabbiyel aliyyil alel kerimil vehhab. Ya vehhabü ya vehhabü ya vehhab duası okunur.

Recep Ayı İçerisinde Okunacak Zikir ve Tesbihler

ekilde değerlendirmek üzere bu aya özel bazı zikir ve tesbihler çekilebilir. Recep ayında okunacak zikir ve tesbihler olarak şu zikirleri çekebilirsiniz:

 

Recep ayının ilk on gününde çekilecek tesbih;

100 kere “Subhanallahil hayyul kayyum” ( Hay ve Kayyum olan Allah’ı tesbih ederim.)

Recep ayının ikinci on gününde çekilecek tesbih;

100 kere ” Subhanallahil ehad ve samed ” ( tek ve yüce Allah’ı tesbih ederim.

Recep ayının üçüncü on gününde çekilecek tesbih;

100 kere ” Subahanallhil Rauf” ( Yarattıklarını çokça acıyan Allah’ı tesbih ederim.

Bu ayda zikirler dışında bolca salavat okunmalı, istiğfar edilmeli, özellikle ihlas suresini çok okumaya özen göstermelidir. Yapılacak her zikir ve tesbihin ayrı bir önemi ve anlamı vardır. Bu ayda yapılan iyiliklere normal zamanda verilen ecirden çok daha fazlası verilir. Yapılan kötülüklere de aynı şekilde ceza verilir. Bu açıdan bu ayı ganimet bilmeli ve ona göre hareket etmeliyiz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Münafıkların İslam Dininde Yeri

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir