Üç ayların ehemmiyeti 2021 senesinde idrak edilmesine çok az bir vakit kala çoğu müslüman tarafından merak hususu oldu. Üç aylar 13 Şubat 2021 cumartesi günü başlamaktadır. Üç ayların faziletleri kutsal aylar vakitsince ibadet etmek isteyen müslüman kişiler tarafından uygulanacak. Mübarek üç aylar Receb, Şaban ve Ramazan aylarını içerirler. Bütün aylar, günler dinimizde kutsaldır ama birtakım aylar daha faziletli görülmüştür. Nasıl ki İslam dininde Cuma günleri başka günlere göre daha faziletlidir bu aylarda öyledir.
Bu üç ayında anlamı şu şekildedir; Recep ayı hazırlık ayı demektir, yüceltilmiş, amacıyla ikramlar konulmuş aydır. Şaban ayı hayır ayı demektir, şaban, sözcük anlamı itibariyle dağılan, saçılan manalarına gelmektedir. Ramazan ayı bereket ayı demektir, ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Bu ayların içersinde de en faziletlisi Ramazan ayıdır.
Receb ayı başlangıcı aynı vakitte üç ayların başlangıcı olarak kabul edilir. Üç aylar içersinde Regaib Kandili, Miraç Kandili ve Berat Kandili’ni bulundurur. Aynı vakitte Ramazan ayı ile eş güdümlü oruç ibadeti başlar ve sonucunda Ramazan Bayramı kutlanır. Bu sebeple hem kandiller, hem de Ramazan habercisi olmasıyla eş güdümlü üç aylar İslam alemi amacıyla büyük ciddiyete sahiptir. İslam geleneğinde üç aylara ehemmiyet verilmesinin sebeplerinden birisi, kutsal sayılıp idrak edilen Regâib, Miraç, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer almasıdır.
Ayrıca üç ayların ilki olan Recep ayı girdiğinde Peygamber Efendimiz (s.a.s), “Allah ’ım! Recep ve Şaban’ı bize kutsal kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua ve yakarışta bulunmuştur. Recep ayında gerçekleştireceğimiz ibadetlerin sual gününde bizlere tanıklık gerçekleştireceği Efendimiz (SAV)’in) ”Recep’te, takva üzere bir gün oruç tutana, oruç tutulan günler dile gelip, “Yâ Rabbi, onu mağfiret et” derler” hadisinde buyrulmuştur. Recep ayı ile başlayıp, Şaban ayı ile devam eden ve Ramazan ayı ile sonlanan bu kutsal günler, Her Müslümanın salih ameller işlemesi amacıyla mühim fırsat aylarıdır.
Bu aylarda nafile oruçlara, namazlara, zikirlere ve dualara daha çok yer vermeliyiz. Kur’an-ı Kerim Ramazan ayı içersinde indirilmeye başlandığından Kur’an okumaya daha çok vakit ayrılmalı, Ramazan ayı Kur’an ayı olarak ta değerlendirilmelidir. Üç ayların ehemmiyeti ve fazileti amacıyla kısaca bol bol ibadet etmeliyiz, daha çok Kur’an okumalıyız, dualarımıza her vaktinden daha çok vakit ayırmalıyız. Peygamber Efendimiz (s.a.s) şu şekilde buyurmaktadır: “Ramazan geldiği zaman Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır”.
Dinimizde ayrı bir önemi olan üç ayların, müslüman kişilerde insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin denetim altına alınmasında rolü büyüktür. Bu amaçla özellikle, bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur`ân okumak ve dua etmek en ideal davranışlardır. Nihayet Kadir gecesinde gerçekleştireceği ibadet ve tevbe ile manevî hazza ulaşır.
Bu zamanlarda nefisler hesaba çekilmeli, ana sermayemiz olan ömrümüzün nerede ve nasıl tüketildiği gözden geçirilmeli, amel defterimize neler yazıldığı, Mahşer günü kurulacak büyük divanın tek Hâkimi Yüce Allah ’ın (cc) hakkımızda nasıl bir hüküm vereceği düşünülmelidir. Bu aylar dua ve tövbelerimizin kabul edilme ümidini daha çok hissedeceğimiz aylardır.
Bilhassa üç aylar tesbihi olmasa da bu aylarda bol bol zikir çekilmeli ve yaradan anılmalıdır. Daha evvelce de bildirdiğimiz gibi belli bir üç aylar duası olmasa da müslüman kişi bu aylarda bol bol Rabbine yakarmalı ve tevbe etmelidir. Üç Aylar Sevap Kazanmak İçin fırsat aylarıdır gene aynı şekilde, üç aylar orucu başka aylara kıyasla daha çok tutmamız gereken aylardır. Üç aylarda isteyen nafile oruç tutabilir, isteyen de kaza orucu tutabilir.
Aynı anda hem kaza orucuna hem de nafile orucuna niyet edilemez, ikisinden birine niyet edilebilir. Eğer nafile oruç tutulacak ise; -“Niyet Ettim Allah rızası amacıyla nafile oruç tutmaya“ diye niyet edilir. Eğer kaza orucu tutulacak ise; -“Niyet ettim Allah rızası amacıyla en son kazaya kalan Ramazan orucunun kazasını tutmaya.” diye niyet edilir.
Ancak peygamberimiz üç aylarda kaç gün oruç tutulması gerektiği ile alakalı bir rivayette bulunmamıştır. Bunun yanı sıra müslüman kişiler, Efendimizin okumayı ihmal etmediği sevabı bol olan dualardan dilediğince okuyabilir. Belirttiğimiz gibi üç aylar duası şeklinde özel bir duanın olmadığı unutulmamalıdır.
İslam’daki Mezhep Anlayışları ve Gelenekleri
Helal Kazanç
Nebi Ne Demektir?
Hac ve Umre
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?