Yaradanın rahmetinin ve bereketinin yeryüzünde bulunduğu kutsal üç aylar, bütün Müslüman dünyasında büyük bir heyecanla beklenir. Müslümanlar adına en mühim vakitlardan olan kutsal üç aylar, Yaradanın rahmetinin ve merhametinin kullarının üstünde bulunduğu, bütün duaların kabul edildiği aylar olarak bilinmektedir. Bu değerli aylarda günahların affedilmesi ve Yaradanın rızasını kazanabilmek amacıyla oruç tutmak, farz namazlar dışında kaza namazlar ve nafile namazlar kılmak ve Kuran-ı Kerim’i yaşayarak okumak Peygamber Efendimiz (s.a.s) tarafından öğüt edilmektedir.
İslam’ın beş koşulundan biri olan oruç, Yaradan katında mertebesi en yüksek ibadetler arasında konumunu alır. Kuran-ı Kerim’de Bakara Suresinde zikredilen, ”Ey iman edenler! Yaradana karşı gelmekten sakınmanız amacıyla oruç, sizden evvelkilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı.” (Bakara Sûresi 183) ayetinden anlaşılacağı üzere aklı başında olan her sıhhatli Müslümanın geçersiz mazeretlerde bulunmayıp oruçlarını tutması gerekir.
Ramazan ayının yaklaşması ile Ramazan ayında bütün Müslüman alemi iftar ve sahur hazırlıklarını yapmaya başlarlar. Oruç tutacak olan ise oruca ne vakit ve nasıl niyet edeceğini incelemeye devam ediyor. Ramazan ayında oruç tutan bireylerin sık sık başına gelen durumlardan biri de oruca niyet etmeyi unutmak oluyor.
İslam’a göre, bireyin mesul olmasının asli şartları müslüman, aklı başında ve buluğ çağına ulaşmış olmasıdır. Dolayısıyla bu şartlar, oruç ibadetiyle sorumlu olmanın koşullarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması amacıyla ilk olarak müslüman ve âkil-bâliğ olması gerekir.
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?
İbadete başlamadan evvelce bireyin inanarak, şuurlu bir şekilde niyet etmesi gerekir. Öte yandan sahurdan evvelce niyet eden şahıs sahura kalkamasa bile bir şuur içinde ise niyetli sayılır. Öğle vakitı girdikten sonra bundan sonra hiçbir oruca niyet edilemez. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü amacıyla ayrı niyet edilmesi gerekir
Oruçta niyet unutulursa oruç olur mu?
İbadetin mühim unsurlarından biri niyettir. Niyet, ibadetin kabulünün ön koşulu olarak görülmektedir. Buradan yola çıkarak niyetsiz amellerin ibadet sevabı kazanmayacağını söyleyebiliriz.
Ramazan orucu, belli vakitlarda tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar içinde niyet etme vakitı, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi evveline kadarki süredir.
Öte yandan Ramazan’ın her günü amacıyla niyet edilmesi gerekir. Ramazan ayı ortamında farz olan Ramazan orucu dışında hiçbir oruca niyet edilmez. Çünkü farz orucun saatinde diğer oruç tutulmaz. Oruca niyetin vakti her türlü oruç için imkan var ise, sabah namazı vakti girmeden evvelce ya da geceden niyet etmek en faziletli olanıdır.
İslam’daki Mezhep Anlayışları ve Gelenekleri
Nebi Ne Demektir?
Aile
İslamiyette Dört Büyük Hak Mezhep
İslamiyette Demokrasi Kavramı
İlk Halife Kimdir
Hadislerde Geçen Kıyamet Alametleri
Nasıl oruç niyeti edilir? Oruçta niyet ne vakit edilir?