Din Kültürü, İslam Dini, Ramazan

Oruç Hakkında

Oruç, imsak vaktinden akşam ezanına kadar olan süreçte yemek yemekten, bir şeyler içmemek, kötü davranışlardan ve sözlerden, cinsel birliktelikten tamamen uzak olmaktır. Oruç tutmak islamın kesin şartlarından biridir. Müminlerin nefislerini terbiye ettikleri bir aylık süreçte yapılan ibadettir. Yılda yalnızca 1 ay oruç tutulması farzdır. Ramazan ayı boyunca müminler oruç tutarlar ardından da ramazan bayramı kutlanır. İnsanlar sevdiklerini, büyüklerini, mezarlıkları ziyaret ederler.

Ramazan Ayı ve Oruç Hakkında

Ramazan İslam alemi için mübarek bir aydır. Ramazan ayı miladi takvim ile hicri takvim arasındaki farkın da etkisiyle her yıl değişiklik gösterebilir. Bu mübarek aya “On Bir Ayın Sultanı” denmektedir. Ramazan boyunca camilerde teravih namazları kılınır fakat esas noktası oruç tutmaktır. Müslümanların şart olarak kabul ettiği oruç nefis terbiye etme ibadetidir. İnsanlar öncelikle imsak öncesi sahur yemeğine kalkarlar ve yemek yerler. Ardından imsak vaktinde ezan okunduğu andan akşam ezanına dek aç ve susuz kalmak zorundadırlar. Bu tek başına yeterli değildir. Kesinlikle kötü sözlerden, kalp kırmaktan da uzak durmak gerekmektedir. Tutulan oruç süresi yıldan yıla değişiklik göstermekte ve özellikle yaz aylarında güneşin geç batması dolayısıyla ülkemizde daha uzun saatler boyunca tutulmaktadır.

Sahur, İftar ve İnsanların Beraberliği

İslam dininin müminleri ramazan ayı boyunca oruç tutarken iki ayrı alışkanlık da edinirler o bir ayda. Öncelikle gece sahura kalkmak, sünnettir. Sahura kalkmadan yerken de yemek yenebilir elbette. Sahura kalkamayıp “uzun oruç” denen açlık süresinin uzun olduğu bir oruç da tutulabilmektedir. Ama sahur vakti özellikle kalabalık aileler için çok tatlı bir bağ oluşturmaktadır. Bütün gün aç, susuz ve ahlaklı kalan insanlar akşam ezanı yaklaşırken sofralarını kurar ve iftar vaktini beklerler. İşte ramazan ayı boyunca insanların bir alışkanlığı da ramazan pidesinin en önemli konuğu olduğu iftar sofraları olur. İftar yemekleri için insanlar sevdiklerini, tanıdıklarını evlerine davet ederler. Birliktelik insanlarda güzel bir sosyalleşmeye de imkan sağlamaktadır.

Oruç Tutulamayacak Durumlar ve Diğer Hususlar

Belirli hastalıkları olan ve gün içerisinde sürekli ilaç kullanması gereken insanlar oruç tutmayabilirler. Sağlık problemine sebep olacaksa oruç tutmak kişinin bedenine zarar vereceği için şart olmaktan çıkar. Bu durumda kişi maddi imkanlarına göre ramazan sonunda fitre vermek durumundadır. Bununla birlikte muayyen günlerindeyken kadınlar oruç tutamazlar. Eğer niyet ettiğiniz orucunuzu bozmuşsanız, bunun yerine 61 gün kaza orucu tutmak zorundasınız. Niyet edilmemiş şekilde tutulamayan oruçları da yıl içerisinde tutmanız mümkündür.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir