Din Kültürü

Hristiyanların Önemli Dini Günleri

Hristiyanlık, Orta Doğu kökenlidir, tek tanrılı bir dindir ve İsa’nın Yeni Ahit’teki temel öğretilerine dayanmaktadır. Hristiyanlığın kutsal kitabına Kitabı Mukaddes adı verilmektedir. Hristiyanlar İsa’nın tanrının oğlu olduğuna ve Eski Ahitte geleceği müjdeleyen Mesih olduğunu düşünmektedir. Bu inanışa göre İsa hem tanrı, hem insan hemde kutsal bir ruh olarak tanımlanmaktadır. Çok fazla inanan kişiye sahip olması ile birlikte Hristiyanlık, dünyanın en yaygın dinlerinden biridir. Hristiyanların da diğer dinler gibi önemli bazı günleri bulunmaktadır. Hristiyanların önemli dini günleri, şu şekilde sıralanmaktadır.

Hristiyanların Önemli Dini Günleri

-Şükran Günü

Şükran günü, Kuzey Amerika’ya özgü olan kültürel ve tarihi olarak büyük önem taşıyan dini bir gündür. Şükran günü geçmiş yılın tüm nimetlerine ve hasada şükür etmek için kutlanan bir bayramdır. Şükran gününde aile ziyaretleri yapılır, toplu akşam yemekleri yenir ve yemekten önce tanrıya şükür etmek bugün yapılması gereken en önemli noktadır. Şükran gününün temel amacı zaten şükür etmektir.

-Palmiye Pazarı

Palmiye Pazarı Hristiyanların önemli dini günleri arasında büyük bir öneme sahiptir. Hristiyanlar Hz. İsa’nın diriliş bayramı olarak kutladıkları Paskalya’dan önceki pazar gününü, İsa’nın Kudüs’e giriş günü olarak Palmiye Pazarını kutlamaktadır. Hz. İsa ölümünden önceki son hafta Kudüs’e gelmiş, burada vaazlar vermiş ve sonrasında Gestemani Bahçelerine çekilmiştir. Orada askerlere yakalanıp, tutuklanarak çarmıha gerilmiştir. Bu nedenle Hristiyanlar bu olayları, gün gün hatırlamakta ve kutlama yapmaktadır.

-Paskalya Bayramı

Hristiyanların önemli dini günleri arasında en eski ve en önemli olanlarından biride Paskalya Bayramıdır. Hristiyanlar tarafından kutlanan ve büyük bir öneme sahip olan bu bayrama adını veren paskalya, dokunmadan geçmek anlamını taşımaktadır. İsrailoğulları’nın Mısır’daki kaçışını ifade etmek adına kullanılmaktadır. Hristiyanların en önemli bayramlarından biri olan Paskalya Bayramında, İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün  sonra dirilişi kutlanmaktadır. Paskalya Bayramının kutlanmasında belirli bir gün bulunmamaktadır. Paskalya Bayramının, her yıl Nisan ayının ikinci pazarı kutlanması önerilmektedir. Kıyam yortusu ve diriliş günü olarak da bilinen Paskalya Bayramı, kiliselerde de pazar günleri kutlanmaktadır. Paskalya döneminin kutlanma tarzı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genelde kilisede ayinler yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çikolatadan yapılan paskalya tavşanları ve farklı renklerde boyanan yumurtalar kişiler tarafından birbirlerine hediye edilmektedir.

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir